למה כדאי וחשוב לממש את הזכות לפיצוי?
הזכות לפיצוי חשובה ליחיד ולחברה בכמה היבטים:
-
תיקון הנזק – מטרת העל של פיצוי היא שהנזק לא יפגע במי שניזק. כך שאם למשל נגרם נזק כספי, מי שאחראי לנזק יצטרך לשאת בתשלום.
-
הרתעה – מטרה נוספת היא למנוע את הנזק הבא. אם כל אדם, מוסד או גוף ציבורי ידעו שעליהם לשאת באחריות למעשיהם – הם יהיו אחראים ואכפתיים יותר וכך ימנע הנזק הבא.
שימו לב לעבוד בכלים משפטיים
הזכות שלכם לפיצוי עוברת דרך עולם המשפט, לכן חשוב לשים לב לעבוד בכלים משפטיים כדי להצליח בכך. זה אומר לשים לב לכמה דברים:
1. תיעוד – התיעוד יכול להיות כללי ועקרוני כמו התקנת מצלמה ברכב, הקלטת שיחות בטלפון וכדומה. ויכול להיות סביב המאורע הספציפי שלכם. ניזוקתם ממפגע- צלמו את הזירה, את המפגע, את הנזק אם ניתן לתעד, מסמכים רפואיים או חשבוניות וקבלות ששילמתם – כל תיעוד שתוכלו להוסיף יהיה לכם לעזר ברגע האמת.
2. חוות דעת מקצועית – לרוב יהיה רלוונטי בתביעה על רשלנות, הוכיחו כי הרשות התרשלה בתפקידה באמצעות חוות דעת מקצועית. חוות דעת מקצועית יכולה גם לאמוד את שווי הנזק וליצור קשר סיבתי בין המזיק לנזק. דוגמאות
לבעלי מקצוע כאלה:
נזק לרכב – שמאי רכב
נזקי גוף – רופא או מסמכים רפואיים
נזקים בנכס – שמאי מקרקעין
תאונת עבודה – ממונה בטיחות
פיצוי עונשים - הפיצוי שלי שתבוא על עונשך
אם אדם התרשל וגרם בכך למותו של אדם אחר, אין אפשרות להשיב את המצב לקדמותו. אבל אם נתעלם מההתרשלות ונשוב לסדר היום, הרי שזלזלנו בכך בכבוד האדם של הנפגע והכי חמור – אין אמצעי הרתעה שימנע את המקרה הבא.
לכן אם נפגעתם, גם אם לא ניתן להשיב את המצב, תבעו פיצוי עונשים. הוכיחו שהמזיק פעל מתוך כוונת זדון או רשלנות וקשר סיבתי בין המעשים שלו לנזק שלכם.
פיצוי ללא הוכחת נזק - יש דבר כזה
יש פגיעות בתוך החברה שהם נפוצות ורגישות ובית המשפט ממש רוצה למנוע הישנות שלהם בעתיד, לכן הוא קובע שניתן לקבל בהם פיצוי ללא הוכחת נזק – כי עצם הפגיעה היא הנזק.
דוגמאות לכך ניתן לראות בפגיעה בעבודה –
אפליה או הטרדה מינית במקום העבודה, מספיק שתתעדו את האפליה על רקע גזע, דת, מין כדי לדרוש פיצוי.
עבירות נוספות המחייבות פיצוי ללא הוכחת נזק הם: זכויות יוצרים, הפרת פרטיות, איסור לשון הרע, הגנת הצרכן, הפרת חוזה והטרדות מיניות.
תביעה קטנה - לא תאמינו כמה זה קל
הרבה אנשים לא מממשים את הזכות לפיצוי מכיוון שהם לא רוצים להסתרבל במסדרונות בית המשפט ולשלם לייצוג משפטי. לכן הוקם בית המשפט לתביעות קטנות.
בבית המשפט לתביעות קטנות ניתן להגיש תביעה עד לסכום של 33,800 ₪ (נכון לשנת 2021) ולנהלה ללא עורך דין – אתם יכולים להגיש הכול לבד בלי להסתבך, כי הכל בנוי לאנשים רגילים. התביעה מהירה וקלה. גם דיני הראיות קלים ויעילים יותר. ניתן להגיש עד 5 תביעות בשנה לבית המשפט לתביעות קטנות.
כמובן שניתן להתייעץ עם עו"ד בשלב הכנת התביעה, על מנת להתכונן למשפט עם ייעוץ מקצועי, ולא לפספס הגשת ראיה מהותית, לדוגמה.
שלבים בהגשת תביעה קטנה
על פי סקר שערכנו בארגון נתיבות המשפט, 60% מהמגזר החרדי לא מכירים את האפשרות של הגשת תביעה קטנה. לשם כך, נסגור את המדריך למימוש הזכות לפיצוי עם הבהרת שלבי הגשת תביעה קטנה כדי שלא תאמינו כמה פשוט
1. קבעו מי אחראי לנזק
החליטו מי אחראי לנזק שנגרם לכם. זה יכול להיות אדם פרטי, רשות מקומית, משרד ממשלתי, חברה מסחרית או כל ישות משפטית אחרת.
2. תעדו את הנזק וסיבתו
השלב הראשון והקריטי ביותר היא עילה כלשהי – על מה אתם דורשים פיצוי וכן תיעוד שאכן נגרם נזק ממי שכלפיו אתם פונים. לדוגמא: הסכם, חשבונית, קבלה, תמונות, חוות דעת, התכתבויות וכל מסמך אחד רלוונטי לתביעה.
אם מדובר בתביעה העוסקת בנזק לרכב, כדאי לצרף צילומים ממקום האירוע, צילום הנזק שנגרם לרכב, חוות דעת של שמאי, חשבונית תשלום לשמאי, אישור משטרה אם יש, התכתבויות וכל מסמך רלוונטי נוסף.
3. הגישו תביעה
ניתן להגיש את התביעה באתר האינטרנט של הרשות השופטת או להירשם באתר נט המשפט. שם תוכלו גם לצפות בסרטוני הדרכה יעילים. לתביעה יש לצרף את כל המסמכים התומכים בתביעה.
4. שלמו אגרה
בתביעה של עד 5,000 ₪, יש לשלם אגרה בסך 50 ₪. בתביעה בעלות שעולה על 5001 ₪, יש לשלם אגרה בסך 1% מסכום התביעה.
5. וודאו שנשלח העתק לנתבע
העתק כתב התביעה יישלח לנתבע בדואר רשום על ידי מזכירות בית המשפט בנוסף לזימון לדיון.
לאחר כחודש יש צורך לוודא כי קיים 'אישור מסירה' לנתבע.
ניתן לבצע את הבדיקה באמצעות אתר 'נט המשפט' או לחילופין להתקשר למרכז המידע של בתי המשפט בטלפון 3852* או 077-2703333 ולוודא כי יש אישור מסירה והנתבע קיבל את התביעה.
אם אין אישור מסירה, בית המשפט יטיל את האחריות על התובע. כלומר, התובע יצטרך לבצע מסירה לנתבע ולהציג אישור מסירה לבית המשפט.
אישור ההמצאה (מסירת מסמך רשמי לנמען) יכול להתקבל באמצעות דואר רשום, אישור בכתב על ביצוע המסירה או באמצעות חברות המבצעות מסירה משפטית.
יש לשמור את הוכחת המסירה להצגה בבית המשפט למקרה שבו הנתבע התעלם מכתב התביעה.
6. קבלו את כתב ההגנה
על הנתבע להגיש כתב הגנה, שהוא בעצם תשובה לתביעה, בתוך 15 יום מיום קבלת כתב התביעה.
כמו כן על הנתבע להתייצב למשפט במועד הדיון שנקבע.
מועד מתן פסק הדין נמסר בתום הדיון, או לחילופין לא יאוחר משבעה ימים מתום הדיון.
7. דחו את הדיון אם יש לכם צורך
את מועד הדיון אפשר לדחות על ידי הגשת בקשה לבית המשפט לדחיית מועד הדיון.
לאחר הגשת הבקשה יש לברר עם מרכז המידע של בתי המשפט בטלפון 077-2703333 או 3852* האם הבקשה נענתה בחיוב על ידי בית המשפט.
אם הבקשה לא נענית, מועד הדיון המקורי נשאר בעינו.
מדריך הזכות לפיצוי
לקבל פיצוי זה לתקן את העולם, לא פחות
מדריך זה אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לו ונועד להאיר את עיני הקורא
זכות של כל אדם לא להיפגע. למה? כי הוא בן אדם ויש לנו כלפיו יחס של כבוד והגינות. לכן, אם אדם נפגע, צריך לנסות עד כמה שאפשר להחזיר את המצב לקדמות, כפי שהיה לפני שהוא נפגע.
לכן, בכל פגיעה אפשרית מכל אדם – נפילה מבור בכביש, פריחה בגוף לילדה בעקבות חול מזוהם בגן, עץ שנפל, רעש מוגזם או בכלל הפרת חוזה – יש לכם זכות לפיצוי.
הזכות לפיצוי קשורה לדיני נזיקין מבחינה משפטית, כדי לממש אותה עליכם לפנות לבית המשפט. הכירו גם את בית המשפט לתביעות קטנות, מדובר בערכאה של בית משפט שלום שבה מנוהלים תביעות קטנות על ידי שופט או רשם (תפקיד שיפוטי)
מדריך זה נכתב במטרה להנגיש ידע וכלים למיצוי זכויות אזרחי.